Thursday, April 7, 2011

Event: Z'EV in Vilnius / May 13th

Z’EV



Pasaulinio lygio meistras, industrial muzikos pionierius, Z'EV pirmą kartą Lietuvoje!

Menininkas konceptualistas, muzikantas, mokslininkas, filosofas ir poetas Stefanas Joelis Weisseris (g. 1951) būgnais groti pradėjo ketverių. Iš San Francisko į Niujorką persikėlė 1979 m. Jis vadinamas katakustiniu (atspindėto garso) perkusininku ir mistiku. Pasivadinęs Z‘EV (kiti pseudonimai – Magneet Bond, Rax Werx, Sha‘ul, uns, Yoel), savo darbais sukūrė naują meno sritį, kurioje tapo pionieriumi. Z‘EV netelpa į jokius rėmus, ypač tai ryškėja perskaičius jo knygą „Rhythmajik“, kurioje Garso Magija atskleidžiama remiantis seniausiomis filosofijos sistemomis, tuo pačiu jas derinant su naujausiais išradimais.

Gegužės 13 dieną industrinio paveldo šventovėje, pirmoje Vilniaus elektrinėje, dabartiniame Energetikos ir technikos muziejuje, tarp milžiniškų turbinų, variklių ir vamzdynų skambės autentiška, savadarbė meistro perkusija. Būgnų, lėkščių ir kitų, atrodo, ne muzikai skirtų daiktų garsai, atliekami specialia, per keletą dešimtmečių išdirbta technika, pakelia klausytoją į subtilesnes sąmonės būsenas.
Laukia neeilinė garsinė kelionė.

Bilietai : 30 lt, studentams - 20lt.

Organizatoriai:
Agharta
www.arma.lt
Energetikos ir technikos muziejus
http://www.technikosmuziejus.lt/


Daugiau apie Z’EV:

Nuo 1963 m. kaip profesionalus muzikantas kuriantis Z‘EV vadinamas industrial muzikos pionieriumi. 2008 m. muzikologas iš Kolumbijos Edgaras Mauricio Ramirezas Diazas pavadino jį „be jokios abejonės vienu įtakingiausių asmenų visoje postindustrinėje šiuolaikinės muzikos istorijoje“.
Z‘EV kūrybai (ir tekstinei, ir garsinei) įtaką padarė Artimųjų Rytų mistinė sistema, žinoma kaip Kabala, tačiau ne žydiškosios atmainos, nors Z‘EV yra žydų tautybės (beje, pilnas jo vardas - Sh'aul Z'ev bn Yakov bn Moshe bn Sha'ul). Taip pat muzikantą įkvėpė Afrikos, Karibų, Indonezijos ritmai, muzika, kultūra. Kūrėjas studijavo ewe tautos (Gana) muziką, Bali salos gamelaną, Indijoje paplitusią talą.

Apie 1970-uosius Z‘EV sukūrė savo muzikos kūrimo metodiką. Jis ėmėsi kurti instrumentus iš industrinių medžiagų – nerūdijančio plieno, titano, plastiko gabalų. Kūrėjo „laukinis stilius“ priminė marionečių teatrą, audiovizualinį graffiti, kuriame marionečių šeimininkas, gražus ir atletiškas, kuria improvizaciją – vienu metu ir garsinę, ir vizualinę.



1980 m. Z’EV “apšildydavo” sparčiai išpopuliarėjusią post-punk grupę “Bauhaus”. Turų su ja metu muzikantas supažindino Europą su metaliniais instrumentais pagrįsta perkusija. Z’EV sekėjais tapo industrial subkultūros kūrėjai. Jis taip pat turėjo įtakos tribal estetikai, kurią Vakarų pasaulis priėmė 1978-1984 m.

Z’EV bendradarbiauja su įvairiais poetais, šokėjais, režisieriais, muzikantais. Jam yra tekę groti kartu ir su Lietuvos (tuo metu – ir visos Sovietų sąjungos) eksperimentinės muzikos tėvu Vladimiru Tarasovu.

Apie savo požiūrį į Meną Z’EV yra aiškinęs ne tik minėtoje knygoje “Rhythmajik”, bet ir albume “Metaphonics” (įrašytas 2005, išleistas 2007 m.). Jame pateikiama tokia koncepcija: “Metafonika – žodis, kurį sukūriau apibūdinti tai garsų grupei, kuri turi funkcionuoti šventajame lygmenyje ir kuri turi galimybę pakeisti sąmonės būseną ir/arba padėti patekti į Transą žmogui ar žmonių grupei. Taigi Metafonika – Šventoji Muzika. Kitaip tariant, muzika, kurios tikslas – pakeisti sąmonės būseną, perkelti tarp sąmonės būsenų ir/arba realybės(-ių) lygių. Ir tai – priešingas dalykas sekuliariajai muzikai”.
tekstas M. Peleckio iš gegužę pasirodysiančios knygos "Lietuvos rokas".
Paimta iš: http://www.suru.lt/garso-magija/






6 comments:

Anonymous said...

Das ist labai gerai! Ir įmečiau komentą, kad pajudinčiau šitą pastingusią skiltį :)

agharta said...

Sveikinu su pačiu pirmuoju komentaru! ; )

Anonymous said...

Sveiki, kodel info tik lietuviu kalba?

agharta said...

Sveiki, manau jog užtenka ir lt kalba, bent pradžiai. Ar ne?

Alijošius said...

Klausimas apie tai, kodėl info tik lietuvių kalba yra parašytas lietuviškai, ir tai savaime jau yra atsakymas ;)

Kalba said...

:))

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.