Monday, May 23, 2011

Reportažas iš Mad Pride Vilnius, gegužės 20d.

tekstas: Broken_sky
Lauke sustabdo vaikinas su „stebuklinguoju čainiku“. Dar ir dainelę apie Darių ir Girėną padainuoja. Dar neinu į vidų. Koncertas kaip visada vėluoja. Į lauką išlenda Arma ir sako, kad muzikantai ne kondicijoj. Grįžtu po maždaug 40 minučių. Vėl čainikas ir dainelė. Šįkart viduj ir ją užgožia netikėtai koncerte apsilankiusių rusų Imaginary Friends kriokimas sumišęs su gitaros rifais. Salėje žmonių ne per daugiausiai. Užtat yra vietos pogui (niekas nepasinaudoja proga). Ant scenos didžiulis žmogus dėvintis juodą kaukę. Jo pilvas toks didelis, kad vyras atrodo nėščias. Didysis žmogus užvertęs galvą mauroja į mikrofoną. Dainuoja rusiškai, todėl nelabai suprantu žodžių. Akivaizdu, kad žodžių jis neišmokęs, nes rankoje laiko popieriaus lapą su tekstu. Kiek pasiklausius pagaliau pradedu atskirti tokius žodžius kaip „chalatas“ ar „palata“. Matyt buvo be galo prasmingas tekstas. Gaila, kad mažai ką supratau. Po maždaug keturių minučių nuostabaus dainavimo pasirodymas baigiasi. Paaiškėja ir dar vienas netikėtas ir nemalonus dalykas – pražiopsojau jau keturias grupes. Arma pažada, kad bus video. Su šiokiu tokiu nusivylimu laukiu paskutinės grupės – britų  The Ceramic Hobs.Britai susiruošia gana greitai. Ant scenos užlipa du vyrai, nusirengia marškinėlius ir ant galvų užsimaukšlina kaukes su išpjautomis skylėmis akims, nosiai ir burnai. Viena kaukė megzta, geltonai violetinė, kita – raudonai juoda, tokia, kokias dėvi imtynininkai. Pastarąją kaukę dėvintis vyras yra grupės klounas. Jis pasiima į rankas keistą instrumentą: lėlės galvą pritvirtinta prie dėžutės su jungtimi; paspaudus galvą žemyn, jos akys sužiba raudona šviesa ir galva skleidžia cypiantį garsą. Kitas kaukėtas vyras – vokalistas. Dar ant scenos užlipa mergina, grojanti smuiku, gitaristas ir būgnininkas, ant kurio marškinėlių šviečia grupės moto nusakantis užrašas: „Cash from Chaos“. Šie trys muzikantai koncerto metu nelabai pasireiškia, gal išskyrus merginą, kuri grodama daro visokias bjaurias veido išraiškas.


Savo muzika ir ypač vokalu The Ceramic Hobs primena užsmaugtus AC/DC. Ypač, kai vokalistas kriokia pakaitomis tai aukštu, tai žemu balsu. Tai šiek tiek primena šeimyninį konfliktą, kuriame riejasi vyras ir žmona. Grojami ritmai gana nuobodūs ir vienodi, tik vietomis staiga viskas nutrūksta ir įveliama daugiau chaoso, kai sunku suprasti, ar čia problemos su instrumentais, laidais, ar viskas taip ir turi būti. Greičiausiai kiekviena girdima garsinė nesąmonė buvo surežisuota, ar bent jau bendro chaoso dalis, jei ir improvizuota. Visas pasirodymas yra bandymas sukelti pasibjaurėjimą arba pasigėrėjimą. Per šlykštumą bandomas pasiekti pasitenkinimo jausmas. Tas ypač atsiskleidžia, kai ant scenos prasideda nuogalių šou. Kažkas iš publikos atsega vokalistui kelnes ir nusmaukia jas žemyn. Vokalistas nesipriešina tokiam publikos įnoriui, bet ir nerodo didelio pasitenkinimo. Paskatinti šio akto ant scenos užlipa dar du vaikinai iš salės ir taip pat nusimauna kelnes. Nudistų šou gerokai prailgsta. Pralinksmina tik ant scenos krašto sėdintis žmogelis, kurio neklauso kojos. Jis vis bando iš arčiau pasižiūrėti į nuogalių organus, bet jam to padaryti neleidžia vienas iš egzhibicionistų vis nusukantis žmogelio galvą į salės pusę. Grupės klounas prie nudistų neprisideda. Jis vaikščioja su savo lėle po salę, spjaudosi alumi, kurį čia pat geria iš skardinės ir kitaip bando įaudrinti publiką bei įvelti daugiau stichiškumo į visą veiksmą.

Chaosas labiau kuriamas per vaizdus, o ne per garsą ir greičiausiai savo pasiekia, nes po koncerto užplūsta įvairios emocijos (iškrova, pyktis, agresija, energijos antplūdis), kylančios dėl patirtų išgyvenimų trumpo, bet įspūdingo koncerto metu. Nenorėčiau tokiuose koncertuose dalyvauti dažnai, bet kaip pirmam kartui, tai tikrai buvo kažkas netikėto ir savotiškai įdomaus. Ne dėl to, kad būtų patikę tai, ką mačiau ir girdėjau, bet dėl paties netikėtumo fakto, iššaukusio keistą narkotinę patirtį. Dabar jau žinau, ką reiškia apsvaigti nuo girdimų garsų ir matomų vaizdų. Galbūt taip ir išsivysto poreikis patirti chaosą ir jo pasekmes.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.