Tuesday, September 4, 2012

John Cage 100 years at Vilnius noise week


John Cage 100 metų!
Su rašytoju, leidėju Robertu Kundrotu, atlikėjais Andrea Pensado (Argentina/JAV), Jelena Glazova (Ryga), vtol (Maskva), Devita (Vilnius)
Rugsėjo 5 d., 20 val. Bilietai: 15 Lt
Venclovų namai – muziejus (Pamėnkalnio g. 34)
Facebook event

Dalyviai:

Robertas Kundrotas – rašytojas, leidyklos „Pasviręs pasaulis” vyriausiasis redaktorius, melomanas, prisidėjęs organizuojant daugelį džiazo ir avangardinės muzikos renginių. 1990-aisiais pradėjo leisti „Tango“ žurnalą – pirmąjį avangardinės muzikos žurnalą Lietuvoje, kuriame buvo atspindimos ne tik užsienio, bet ir Lietuvos rimtosios neakademinės muzikos ir performanso tendencijos. Vėliau tokios pogrindinės leidybos nuostatos atsiskleidė kuriant leidyklos „Pasviręs pasaulis“ koncepciją. Šios leidyklos dėka mūsų skaitytojus pasiekė Samuelio Becketto, Czeslawo Miloszo, Adamo Zagajewskio, Johno Cage‘o, Franko Zappos knygos, jau neminint paties Roberto Kundroto atskirai ir kartu su Algimantu Lyva bei daugeliu kitų menininkų sukurtų poezijos rinkinių, romanų, tekstų kompaktinėms plokštelėms, operų libretų.

 ---
Andrea Pensado (g. La Platoje, Argentinoje) dirba su garsu kaip atlikėja, kompozitorė ir pedagogė. Iš pradžių studijavo Argentinoje (La Platos universitetas, muzikos pedagogikos bakalauras), vėliau apie dešimtmetį gyveno Lenkijoje ir ten baigė Krokuvos muzikos akademiją. 1997 m. Pensado grįžo į Buenos Aires, kur jos susidomėjimas tarpdisciplininiais menais kristalizavosi kartu su video menininku Gregory Kowalski‘iu įkūrus duetą Qfwfq (pavadinimas pagal Italo Calvino romanų veikėją). Šis duetas buvo ypač aktyvus nuo 1999 iki 2009 m. 2002 m Pensado persikėlė į JAV, toliau pasirodydama su Qfwfq, daugiausia Bostone ir jo apylinkėse. Jie tyrinėjo realaus laiko sąveikas tarp garso ir vaizdo, pasitelkdami judesio detektorius. Qfwfq ne kartą buvo pristatytas ir už JAV ribų: Vokietijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Kanadoje, Olandijoje ir Belgijoje. Pradžioje daugiausia komponavusi akustiniams instrumentams, ilgainiui Pensado susidomėjo įvairesnėmis garsų išgavimo galimybės. Šiandien, nušlifuotas skaitmeninis Pensado improvizacijų
triukšmas yra nutolęs nuo ankstesniųjų jos kompozicijų. Griežtai išreikšti tankūs garsų sluoksniai, dažnai susipynę su vokalu, suderina hibridišką sintezę ir semplingo technikas ir kuria labai asmenišką garso kalbą, atspindinčią intuityvų, emocinį ir paradoksaliai logišką požiūrį į muzikos kūrimą. Andrea šiuo metu gyvena JAV.
---
Jelena Glazova - yra menininkė ir poetė iš Rygos, dirbanti su garsu, video instaliacijomis ir tekstais. Tai naujas perspektyvus vardas Latvijos eksperimentinės muzikos scenoje.
---
::vtol:: – muzikanto, inžinieriaus Dmitrijaus Morozovo projektas iš Maskvos, susikūręs 2007 m. Pagrindinės kūrybos kryptys – ekspermentinė elektroninė muzika, neįprastų meno objektų kūrimas ir savadarbiai, „do it yourself“ elektroniniai instrumentai. Dmitrijus taip pat kuria muziką filmams ir meniniams performansams. Jis yra pirmasis serijinės muzikos ir vaizdo sintezatorius gamintojas visoje posovietinėje erdvėje po SSRS žlugimo. Šalia muzikos ir instrumentų konstravimo, Dmitrijus taip pat užsiima interaktyvių garso ir vaizdo instaliacijų kūryba bei „do it yourself“ elektroninių konstruktorių – mėgėjų ryšių palaikymu Rusijoje, vesdamas apie tai paskaitas ir praktinius užsiėmimus.
---
Lukas Devita – muzikos kūrėjas, vienas akustinio psichodelinio roko Lietuvoje iniciatorių, taip pat straipsnių muzikos, kultūros ir filosofinėmis temomis autorius, paskelbęs prozos, eilėraščių, muzikos įrašų bei grafikos darbų. Nuo 1994 m. bendradarbiavo laikraštyje „Mes“, žurnale „Nemunas“, „Literatūroje ir mene“, Lietuvos bei užsienio interneto svetainėse, 2011 m. pateikė pluoštą analitinių apžvalgų knygai „Lietuvos rokas: ištakos ir raida“. Vienas pirmųjų paskelbė lietuviškų straipsnių apie pop menininką Andy Warholą (1997), pankų judėjimą Lietuvoje (1994), rašytojus Aldousą Huxley (1998), Williamą S. Burroughsą (1997), Jacko Kerouaco „Kelyje“ (1995), disidentą Davidą Icke’ą (2008), taip pat išsamiau rašė apie ankstyvąją
psichodelinio roko muziką, naująją bangą, roko dainų poetiką ir kt. 1990–1991 m. rengė laidas Lietuvos radijo pirmosios programos „Jaunimo muzikos studijoje“. 2003 ir 2009 m. Meno ir muzikos bibliotekoje, Laisvajame universitete (LUNI) skaitė paskaitas apie ankstyvojo psichodelinio roko muziką, organizavo intuityviosios muzikos vakarus. Neseniai pasirodė jo knyga „Garso gėlės. Hipiškos muzikos ir laisvų meno studijų kaleidoskopas.“(Mintis, 2012 m.)


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.