Tuesday, May 7, 2013

Tonstartssbandht - psichodelinė eklektika amerikietiškoje tradicijoje




tekstas: Gabrielė Šadzevičiūtė
foto: Launagis

Gegužės ketvirtąją atsivertus renginių kalendorių, ties orientyru Agharta buvo galima pamatyti įdomų grupės Tonstartssbandht vardą, šį kartą jokių support‘inančių atlikėjų, ir apie šimtą galvų, ateisiančių į XI20. Kam reikėjo, tas žinojo, kad antrą kartą į Vilnių atvyksta du broliai iš Floridos, atliekantys muziką su tokiu užsidegimu, kad išgirdęs manytum, jog groja pilno sąstato grupė. O groja (ir dainuoja!), galima sakyti, viską, su kuo augo Amerikos muzika- nuo protėvių folko motyvų iki pasileidusios hipiškos psichodelikos.
Koncertą Tonstartssbandht pradėjo nuo energingų ir spalvingų kompozicijų. Galėtum teigti: „psichodelinis rokas“, bet, kad ne visai. Žinoma, gitaros partijos prilygo autentiškam septintojo dešimtmečio garage, psychedelic ar rūgštesniam blues skambesiui- galėjai girdėti „Cream‘ų“, „Grateful Dead“ , net gi aštresnių proto-punk rifų, kurie virino publiką nuo pirmųjų dainų. Tačiau nuo šių rėmų atitraukė ir savitumo grupei suteikė aikštingi būgnų ritmai, protarpėmis susišaukiantys su 7-ojo dešimtmečio amerikiečių eksperimentuotojų „Silver Apples“  ritminėmis variacijomis- intensyviai pulsuojančiomis kaip elektroninėje muzikoje.
Antrojoje pasirodymo dalyje Tonstartssbandht pakeitė kaukę: padėjo gitarą į šoną ir, žaisdami pedalų efektais bei loop‘ais, pasitelkė vokalus. Atsukus reverb visu galingumu, brolių duetas itin aukštomis natomis a cappella manieroje dainavo  iki begalybės išplaukiančias, indėniškas lopšines primenančias dainas . Jei norisi palyginimo- skambėjo lyg per plauką nuo „Animal Collective“, kas labai maloniai stebina.  Ši koncerto dalis įpūtė į pasirodymą šių laikų – new weird america kvapo, kur freak-folk ir lo-fi darniai tirpsta toje pačioje gamoje.
Būtina pridėti ir tai, jog šis koncertas tapo džiuginančiu įrodymu, kad lo-fi  bei psichodelinė muzika masina jaunus melomanus - nors į renginį nesusirinko  sausakimšas XI20, atėjo tiek žmonių, kad ir bendra koncerto atmosfera buvo labai šilta, ir turėjai pakankamai vietos palingavimams bei pasikratymams . Aišku kaip dieną, Tonstartssbandht per tuos du apsilankymus Lietuvoje rado gražų būrį gerbėjų, kurie galės nekantriai laukti brolių iš Floridos ir jų impresyvaus, psichodeliško Amerikos garsų asorti  ir kitais metais.

koncerto audio įrašas čia
daugiau foto čia 







1 comment:

Anonymous said...

Tvarkingai ir aiškiai parašyta. Puiki muzikinio renginio apžvalga.

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.