Wednesday, January 22, 2014

interviu: SOVIJUS (Kaunas)


Sovijus yra bene vienintelė ambient / ethnic / psychedelic muziką grojanti grupė iš Kauno, kurią sudaro keturi nariai, Mūnis – elektronika, Andrius – gitara, Mindė – pučiamieji, balsas, Arūnas – perkusija. Sovijaus muzika unikali, atverianti plačias garsines erdves, kartais kyla asociacijos su Stalkerio soundtracku, ar panašiomis kompozicijomis, kurios neša toli toli į pačią esaties esmę. 
Šiemet grupė dalyvauja festivalyje
Speigas V
, Kauno programoje, tą proga kalbinu šį draugišką kolektyvą. Tai bene pirmasis jų interviu online.  




Sovijus – gan mistiškas reiškinys, turbūt mažai kas žino kaip, kada ir kur jis atsirado, kaip mutavo iki to kas yra dabar. Gal pradžiai, Mūniau, pasidalintum istoriniais faktais ir jų interpretacijom?

Mūnis: Sovijaus idėja gimė 1994m. kaip mano solo projektas. Buvo išleista pirmoji demo kasetė
"Found in the dark". Tai skambėjo kaip minimalistinis dark ambientas, kuris dar labiau atsiskleidė 1996m. Italijos leible "Psychotic release” išleistame albume "Enkopts".
Vėliau projektas apsiribojo koncertine veikla.

Kaip prisijungė Mindė ir Andrius? Ir kaip kilo noras galop turėti ir gyvas perkusijas?

Mindaugas: Už dabartinio Sovijaus sąstatą esame labai skolingi tau, Arma, nes kaip dabartinis Sovijus mes tokiu sąstatu pirmą kartą išejome į sceną butent per tavo klubo Insait atidaryma. Kiek pamenu buvo taip, jog Sala negalejo pasirodyt ir jos lyderis Audrius pasiūlė Mūniui išeit į sceną kaip Sovijui vietoj Salos. Tada Mūnius pasikviete mane su Andrium.
Kiek vėliau natūraliai prisijungė Arūnas su perkusijom. Kai pajutom, kad mes puikiai plaukiam kartu muzikoje,  vis daugiau laiko praleisdavome studijoj, Arūnas  tapo neatsiejama Sovijaus dalis.

Labai įdomu tai, kad kiekvienas grupės narys turi skirtinga muzikinį backgroundą, jei neklystu Mūnis atėjo iš metalo, Andrius iš džiazo ir muzikos sektantams  ;) (beje Andriau privalai daugiau papasakot apie sektą ; ) ), Arūnas irgi berods džiazo mokyklą ėjęs, o su Minde aš ir pats turėjęs keistų, avangardinių nutikimų R. Jaro komandoje.
Kaip manote kaip visas šis muzikinis bagažas veikia esamą Sovijaus skambesį?

Arūnas: Yra buvę visokių patirčių grojant su kitais įvairiais kolektyvais. Per juos pažinau instrumentą. Pradėjus groti su Sovijum, prasidėjo naujas mano, kaip instrumentalisto, etapas. Perkusinių instrumentų panaudojimo paieškos atvėrė naujų garsinių, emocinių erdvių.

Mindaugas: Skirtingi backgroundai ineša daugiau gaivališkumo ir spalvos. Kartais net nežinai kokias duris tau gali atverti kitas backgroundas.


Kaip apibūdintumėt Sovijų dabar?

Mūnis: kadangi esu optimistas, manau, kad tai ateities popsas (juokiasi).

Mindaugas: Man Sovijus tai kelionė ieškant savo garso.

Andrius: Sovijus, tai grupė kurioje galiu visiškai laisvai improvizuoti atsisakydamas kasdieniškų formų bei taisyklių.

Arūnas: Sovijus - garsas čia ir dabar. Reikia išgirsti gyvai :}

Groti grupėje, o ne vienam yra nelengvas dalykas, ypač turint mintyje tokią muziką, juk reikia išlaikyti ir muzikos intensyvumą ir dar palikti erdvės kiekvienam nariui reikštis. Panašu, kad jums tai sekasi. Kame paslaptis?

Mindaugas: kaip jau sakiau man Sovijus kaip kelionė, o kada organizuoji rimtą kelionę visuomet turi žinoti su kuo keliauji. Taip jau būna, kad su tam tikrais žmonėmis vienoje valtyje ilgai neišbūsi, o su kitais gali ištisus kilometrus plaukti ir galo nematyti. Su Sovijum taip jau yra, kad tai yra žmonės, kuriais aš visiškai tikiu ir einu kartu, nesvarbu kokie skirtingi bebūtume, vos pradedame groti, visi įsijungiam knopkę i bendrą dažnį.

Kalbant apie gyvus pasirodymus, dažniausia esat girdimi žinoma Kaune, bet mačiau kad Baltarusija jus pamėgo ir jau keletoje festivalių dalyvavote? Gal plačiau apie tai?
Ir dar visai nustebino koncertas Raseiniuose, prašyčiau ir apie tai plačiau.

Andrius: Baltarusijoje turėjom keletą labai pavykusių koncertų ir labai smagiai praleisto laiko. Minske buvome labai šiltai ir draugiškai sutikti. Iš istorinių faktų turbūt verta paminėti, kad 2011 metais dalyvamom pirmajame alternatyvios muzikos renginyje Baltarusijos istorijoje. Na, o raseiniškiai Sovijaus pasirodymą atidžiai išklausę paplojo, padovanojo paveikslą ir garbingai mus išlydėjo namo. Didelis ačiū renginio organizatoriui Arūnui Kazlauskui. Tikimės ir ateityje sėkmingai bendradarbiauti.



Kur dar norėtumėt sugrot?

Didžiausias kaifas yra groti ten, kur taves klausosi.

Didelį vaidmenį jūsų kūryboje atlieka vizualioji dalis. Kodėl? Kas ją kuria ir kas yra bandoma pasakyt.

Vizualioji dalis mums labai svarbi. Tai tarytum dar vienas instrumentas Sovijuje. Projekcijas mums kuria ir musu VJ yra Maya Somma. Projekcijos padeda stipriau nukreipti žiūrovą - klausytoją į tai, kas grojama scenoje. Maya, paklausta ką ji nori pasakyti savo projekcijomis, nusijuokus atklausė: “o ka norima suprasti?”

Kaip manot kur dingsta garsai?

Garsai išlieka arba dingsta mūsų atmintyse.

Kaip vertinat Kauno muzikinę sceną? Turiu minty labiau alternatyvią muziką?
Ir kodėl mažoka eksperimentinės, keistesnės muzikos, o gal mes mažai žinom?

Labai džiaugiamės alternatyvios muzikos kolegomis tiek Kaune, tiek Vilniuje.
Aišku, kad krutėjimo Kauno eksperimentinėje muzikoje mažoka, bet į tai nežiūrim kaip į kažką labai blogo, gal tiesiog dabar toks laikas.

 Papasakokit apie kitus projektus, kuriuose dalyvaujate.

Andrius: kartu su Arūnu aktyviai dalyvaujam grupės „ZAAK“ kūrybinėje veikloje. Nesenai išleistame Nrk1 albume ''Kickophony'' galime išgirsti pirmą mūsų bendros kūrybos vaisių.

Kada gi pasirodys jūsų muzika fiziniame formate?

Albumo pabaigimo darbai eina i pabaigą, ir  greičiausiai pavasarį įvyks gimimas.



Ko galime tikėtis penktojo Speigo programoje iš Sovijaus? Ir ko norėtumėt palinkėti žmonėms, kurie ateina į jūsų koncertus?

Tikėkitės kelionės ir apsirenkite šiltai.

--


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.